OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Assalammualaikum WBT dan selamat pagi semua, semalam ros buat biskut german ni, ramai yang dah buat, resepi asal dari Kak Rima, ros copy resepinye pula dari blog Kak Yati Sinar Kehidupan, terima kasih juga buat Mat Gebu dan Kak ika, , rugi pada sesipa yang tak cuba, antara kuih yang paling senang nak dibuat, resepi ade dibawah ni ye. Ros buat 3 adun dari kuantiti bahan di bawah.

German Cookies
Sumber resepi: Kak Rima, Mat Gebu dan Kak Yatie
telah dicuba oleh: rosmarlina @ jintanmanis.com

BAHAN-BAHANNYA 🙂

125 gram mentega
125 gram tepung kentang/potato starch
80 gram tepung halus ( superfine)
40 gram gula aising, diayak
Secubit garam (resipi asal tak letak) – ni ros tak letak

untuk topping gula, sedikit gula castor dan beberapa titik pewarna pink, digaul sebati. Untuk topping ni ros ikut Kak Ika lah, terima kasih ya kak kasi idea letak gula pink tu, makin berseri kuih ni kan.

CARA MEMBUATNYA 🙂

1. Satukan tepung kentang dan tepung gandum, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.

2. Ambil sedikit adunan (mat guna 1/2 camca besar, sama macam Rima), kemudian bulat2kan dan susuh atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.

3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 minit (mat tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

– cara ros toppingkan gula tu, lepas gentel cookies ni bulat-bulat, ros celupkan atasnye dengan gula yang pink tu, ambil garpu dan tekan serperti gambar di bawah, lepas tu bakar hingga masak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nota: Biskut German ni ringan dan cair di dalam mulut bila makan, kanak-kanak pun sangat menggemarinya.