OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marble Cheese Brownies

Sebenarnya resepi mable cheese brownies ni dah lama masuk list, tak buat-buat jugak, ntah angin ape datang semalam, terajin pulak nak buat, ros dapat resepi ni dari fotopagess Kak Rinn Chan Apron of Love, kat fotopages Kak Rin chan ni siap ade cara-cara bergambar lagi, membuatkan ros mudah memahami resepi dan stepnya, kata Kak Rinchan, resepi asal nye dari fotopages Jasmeen Nadiya…terima kasih tak terhingga pada Kak Jasmeen dan Kak Rinchan atas resepi yang maveles dan sedap ni, mesti ade siaran ulangan nanti ni, yang penting semua suke….: ) Pada Kak Rinchan izinkan ros copy dan kongsikan di jintanmanis.com ya.

MARBLE CHEESE BROWNIES – copy dari Fotopages Kak Rinn Cyan

Bahan-bahan Brownies :
250g butter ( ros guna hanya 150gram butter)
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B ( ros guna 2 biji telur)
1 1/2 cwn gula castor ( ros guna 1 cawan gula)
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10″ x 10″ dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.

Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor ( ros guna 3/4 cawan gula sahaja)
1 biji telur gred B

( ros tambahkan 50ml whipping crema ( nama cream) dalam adunan lapisan cheese tu.
Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Marble Cheese Brownies
Marble Cheese Brownies
Marble Cheese Brownies
Marble Cheese Brownies