Bun Oat Milo Coklat Chip
Bun Oat Milo Coklat Chip

Bun Oat Milo Coklat Chip

Assalammualaikum WBT dan selamat petang semua, hari ni ros nak kongsikan resepi roti yang ros buat semalam, stok roti dah habis, jadinya memang kena buat lagi lah, guna bahan yang ade je kat dapur tu, dough roti ni ros tak letak telur pun, hanya gunakan water roux, alhamduillah hasilnya lembut sentiasa, ros letakkan bancuhan milo, oat dan coklat chip, biar anak-anak berselera makan, rasa pun sedap, bila siap masak je, semua pakat capai, makan panas-panas sedap, lagi sesuai dimakan dengan secawan susu segar, roti yang berkhasiat untuk seisi keluarga. Resepi ade kat bawah ni ya. : )
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya ( Untuk Doh)

350gram tepung roti
40gram Oats segera ( ros guna jenama quaker oats plastic warna biru tu)
2 sudu besar water roux
3 sudu besar milo ( dibancuh dengan 2 sudu besar air panas)
1 1/2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
sedikt coklat chip
2 sudu kecil yis
180 ml susu segar suam@ air suam

* untuk gliss*
2 sudu besar susu segar +beberapa titik madu
resepi water roux, ros buat separuh adunan je, adunan penuh di blog MamaFami, thankyou Mama
25 gram tepung gandum
125 ml air

cara-cara untuk membuat water roux
masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)

Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh kecuali coklat chip dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh kecuali coklat chip di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Masukkan coklat chip dan uli sebentar, selepas itiu bahagi doh pada 14 bahagian kecil , dan bulat-bulatkan kemudian susun atas dulang pembakar atau dalam acuan bulat . Boleh juga susun dalam acuan petak. Pastikan dulang pembakar di alas dengan baking sheet atau digliss dahulu dengan marjerin.

5. Setelah bun naik dua kali ganda, gliss pemukaan bun dengan bancuah madu+susu tadi, akhir sekali bakar pada suhu 180 darjah selama 18 ke 20 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah siap dibakar, sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, bagi mengekalkan kelembutannya. Selamat Mencuba.

Nota: Maaf lah ye gambar roti ni kurang cantik, sebab main snap je, anak-anak bising dah nak makan, lain kali kalau ros buat, ros posingkan roti ni cantik-cantik ya. : )

Bun Oat Milo Coklat Chip
Bun Oat Milo Coklat Chip
Bun Oat Milo Coklat Chip
Bun Oat Milo Coklat Chip
Bun Oat Milo Coklat Chip
Bun Oat Milo Coklat Chip