Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila

Roti Putih Madu Harum Vanila

Assalammualaikum WBT dan selamat sejahtera buat semua pelawat BSM di JM.Com, antara resepi roti putih yang ros rekomen lah, mak, abah dan adik-adik kata roti putih ni lagi sedap dari roti gardenia, ros pun dah buat 2 kali dah, sebab dapat sambutan hangat. Pada yang tercari-cari resepi roti putih yang gebu, lembut dan enak jangan lupa mencuba resepi ni ya.

Nak buat separuh adunan dari bahan di bawah pun boleh, ikutlah bilangan isi rumah masing-masing ya.

Roti Putih Madu Harum Vanila
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

– kuantiti bahan di bawah untuk 1 acuan roti sandwish dan 1 acuan petak 18cm.
Bahan-bahanya ( untuk doh roti)
500gram tepung roti
3 sudu besar madu
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 sudu besar gula
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
3 sudu besar shortening@lemak sayuran
220ml air suam
6gram yis ( ros guna jenama mauripan)
4 sudu besar water roux
1 sudu kecil garam
beberapa titik esen vanila

* untuk gliss dan topping*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu

Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 2 bahagian, 1 bahagian di bahagi dua dan bulat-bulatkan setiap satu, masukakan dalam acuan sandwish loaf dan 1 bahagian lagi di bahagi pada 9 bahagian kecil dan bulat-bulatkan, susun dalam acuan petak 18cm, Biarkan doh naik dua kali ganda, masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit ke 1 jam, gliss permukaan doh dan bakar pada suhu 180 darjah selama 16-18 minit atau sehingga permukaan bun perang.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

Nota: doh ni kalau nak letak inti ape-ape pun boleh, ikutlah selera masing-masing ya, kalau biarkan plain pun sedap juga, sungguh enak di makan begitu saja.

Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila
Roti Putih Madu Harum Vanila