Kare Udon
Kare Udon

Kare Udon

Assalammualaikum WBT dan selamat pagi semua, hari ni kat kampung ros mendung je, tapi best sebab berangin, kari jepun ni memang menjadi kesukaan anak-anak ros, sebabnya rasa kari nye tak pedas, manis sikit, ros variasikan menu kari ni dengan mee udon, udon adalah mee traditional jepun yang diperbuat daripada tepung gandum, ros bawa balik udon kering, jadinya tinggal rebus je, dan ros letakkan isi ayam, carrot dan kentang, berselera je anak-anak ros makan, resepi same je macam kari rice tu, nak rujuk resepi kat bawah ni pun boleh, serbuk kari jepun ni ros beli kat jepun, tak sure pulak kalau kat maxvalue eon malaysia ni ade ke idak.

Kare Udon
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
sedikit dada ayam dipotong sederhana
1/2 biji bawang besar- dihiris nipis
1 batang carrot- dipotong kecil
2 biji kentang- dipotong kecil
1 ikat udon kering@ udon yang dalam paket siap rebus tu
3 cawan air
1 susu besar sos tiram
1 sudu kecil gula
garam
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar serbuk kari S&B

( nak masukkan 1 sudu kecil serbuk dashi ( serbuk pati ikan jepun) pun boleh lagi sedap rasa kare udon ni nanti)

cara-caranya:

1.Rebus air hingga mendidih dan masukkan udon, masa merebus udon ikut arahan pada paket udon ya, angkat dan toskan. Kemudian, panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk.Tumis bawang besar dengan api kecil sehingga perang. Kemudian masukkan serbuk kari S&B. Kacau sebati.

2. Selepas itu masukkan air dan kacau sebentar, masukkan carrot dahulu, biarkan beberapa minit baru masukkan kentang dan isi ayam. masak sehingga semuanya empuk dan kuah menjadi pekat.

3. Sesuaikan rasa, masukkan gula, garam dan sos tiram.

4. Setelah kuah agak pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama mee udon yang siap direbus tadi. Cara hidangan, letakkan udon separuh bowl kemudian curahkan kari jepun tadi, dan toppingkan dengan hirisan daun bawang.Selamat Mencuba.

Nota: Kalau resepi kari udon biasa tak letak carrot dan kentang, ros saje letak sebab nak kasi anak-anak makan sayur, dan selalunye diletakkan hirisan daging, bukan isi ayam.

Kare Udon
Kare Udon
Kare Udon
Kare Udon
Kare Udon
Kare Udon
Kare Udon
Kare Udon