Bun Kentang JMC
Bun Kentang JMC

Bun Kentang JMC

Bahan-bahannya

250 gram tepung roti
70 gram kentang yang direbus dan dilenyek baru ditimbang ye
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur – tinggalkan sedikit untuk gliss pada permukaan bun nanti. ( dipukul sedikit)
120ml susu segar
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 sudu kecil)

sedikit kastard untuk di jalurkan atas bun ni nanti.

bahan untuk kastard
2 sudu besar tepung bird custard
3/4 cawan susu segar
3 sudu besar gula

caranya: ( sos kastard)
1. campurkan semua dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau selalu
klu jadi terlalu pekat leh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan baru di paip atas bun nanti.

Caranya. ( roti)
1. Kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde BM masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada jari. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.

2. Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, , gliss permukaan dengan baki telur dan kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun . Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit. Ok dah siap Selamat Mencuba.

-Nota, ramai yang bagi feedback kata doh ni lembik, cuba kurangkan kuantiti cecair tu ye, maksud ros, jgn masuk 120ml susu terus, masuk sikit-sikit, lagi satu, telur tu letak setengah biji dulu, then tengok kelembutan doh, kalau dah rasa ok, teruskan menguli, tp honestly ros kalau buat bun kentang ni mmg ikut resepi ni betul-betul, mungkin tektur tepung roti ataupun kelembapan pada kentang yang dilenyak mempengaruhi lembiknye doh. :), jangan terus putus asa ya. Selamat Mencuba lagi. : )

 

Bun Kentang JMC
Bun Kentang JMC
Bun Kentang JMC
Bun Kentang JMC