OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Black Sesame Seeds Bun

Salam dan selamat pagi semua, semalam ros buat roti bijan hitam ni, untuk pengetahuan semua bijan hitam mempunyai banyak khasiat yang baik untuk tubuh badan, contohnya bijan hitam boleh membantu mengurangkan kadar kolestrol dan dipercayai juga sebagai agen awet muda, rasa bijan hitam ni pun sedap, ros sukakan aromanya, bun ni ros buat bentuk bulat macam bun burger dan bentuk leper memanjang ( bun hotdog) , senang untuk dijadikan roti sandwish, resepi ade kat bawah ni ye, lembut sangat bun ni walaupun tiada penambahan bread improve or bread softner, ros gunakan water roux dan telur sebagai agen pelembut.

Black Sesame Seeds Bun
sumber resepi: rosmarlina@jintanmanis.com

Bahan-bahanya

*Untuk Doh*
250gram tepung roti
2 sudu besar water roux
3 sudu besar bijan hitam
1 sudu besar skim milk@susu tepung
1 sudu besar gula
1/2 biji telur
1 1/2  sudu besar butter ( boleh ganti dengan marjerin atau shortening)
110ml susu segar ( atau air suam)
1 1/2 sudu kecil yis

*untuk topping*
sedikit bijan hitam

* Untuk Gliss* – baki telur+beberapa titik madu+1/2 sudu kecil susu segar

Cara-caranya

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 6 bahagian kecil dan bulatkan, biarkan naik dua kali ganda, boleh juga dibentuk memanjang seperti roti hotdog.

5. Setelah bun naik dua kali ganda, gliss pemukaan bun dan taburkan bijan hitam, gliss sekali lagi bagi memastikan bijan hitam melekat.

6. Akhir sekali, bakar pada suhu 180 darjah selama 20 ke 23 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah siap dibakar glis pemukaan roti dengan butter untuk bun lebih berkilat, sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, bagi mengekalkan kelembutan bun.

7.  Cara Penyediaan-Bun dibelah dua dan letakkan burger ayam@daging, salad dan tomato, bolehjuga diganti dengan tuna+mayonis. Selamat Mencuba.

Nota: Bun bijan hitam ini juga boleh dibentuk kecil-kecil dan  susun dalam acun petak, sedap juga dimakan begitu sahaja ataupun disapu dengan butter, sesuai dijadikan menu sarapan atau bila-bila masa sahaja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA