OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Assalammualaikum WBT dan selamat pagi semua, terus terang ros katakan, ros sekarang ni dah ade  rutin harian yang baru, agak sibuk di pagi hari, cuma petang je ade masa sikit nak tinjau-tinjau blog kawan2 dan FB, ni pun updated blog dari restoren Mcdonalds guna WIFI free, oklah bebalik pada tajuk masakan blended orange cake ni, kek yang punye lah senang nak buat, guna blender je, tapi kalau bekas blender tu guna kisar cili, make sure basuh bersih-bersih ye, supaya tak lah rasa pedas kek tu nanti, hihihihihi, ros pun siap rendam lagi bekas blender tu dengan air sabun baru guna, resepi yang ringkas ni ros amik dekat myresipi, sumbangan dari penyumbang resepi yang tidak asing lagi Kak Fida, hasilnya cukup sedap, wangi dan kek nye pun gebu je, tapi seperti biasa ade juga versi derhakanye, ros tambahkan madu, sunquick oren dan sedikit lagi tepung, resepi boleh rujuk kat sini ya.

Blended Orange Cake
Sumber resepi asal: Kak Fida Myresipi

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )
1 biji buah limau oren ( ros guna buah oren sunkist yang takde biji tu)
1 cawan minyak ( ros guna 1/2 cawan minyak masak)
2 cawan gula halus ( ros guna 1 cawan gula)
3 biji telur
2 cawan tepung gandum* ( ros tambah lagi 1/2 cawan tepung gandum)
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

( ros tambahkan 2 sudu besar madu dan 2 sudu besar pati oren sunquick)

Cara-cara

1.Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah-tengah .Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus. ( cara ros, ros buang kulit buah oren tu dan potong kecil dan blender dengan bahan lain dan parutkan sikit je kulit oren tu dan masukkan dalam adunan).

2.Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati.  ros guna kaedah kaup balik dan gunakan spatula silicon.

3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas kertas minyak dan gris keseluruhan acuan dengan marjerin.

4.Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

Nota: Ros tambahkan 1/2 cawan tepung sebab masa ros buat first time dulu kek mendap sikit, dan bila buat kali kedua baru menjadi dengan jayanya, tambah madu dan pati sunquick oren tu, manaikkan lagi aroma nya.

acuan1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisements