OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Assalammualaikum WBT dan selamat tengahari semua, alhamdulilah diberi masa untuk ros berkongsi resepi muffin pisang krim cheese ni, ros suke rasanya muffins ni, rasa nye manis, lemak2 gitu, ros tak hias sgt, cukup dengan taburan gula ising, dan dalam muffins ni ros letak coklat chip dan coklat urai warna warni, bila ros masukkan krim keju tu, membuatkan muffins ni lagi lembut dan rasa pun tambah sedap, tekstur gebu dan tidak kering, resepi boleh rujuk kat bawah ni ye, Selamat Mencuba.

Banana Cream Cheese Muffins
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahan

200gram tepung gandum
50gram cream cheese
2 biji telur
90gram gula
1 penutup (2 sudu kecil) esen vanila
100ml susu segar@bancuhan susu tepung
80gram pisang lecek
secubit garam
75gram butter@marjerin
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda ( ni klu tak mau letak pun takpe)
1 sudu besar madu

( sedikit coklat cip atau coklat urai)

( kalau nak letak sedikit tepung jagung pun boleh, dalam 2 sudu kecil lah)

Cara-caranya
1. Ayak tepung gandum, baking powder dan baking soda, ketepikan. ( kalau ayak dua kali, lagi bagus).

2. Dengan Menggunakan hand mixer, pukul mentega dan gula hingga kembang, kemudian masukkan, cream cheese, pukul lagi selepas itu masukkan telur satu persatu, pukul hingga semua sebati.

3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang seli dengan susu segar.

4. Masukkan pula madu, secubit garam, pisang lecek dan esen vanila, kacau sebati.

5. Panaskan oven suhu 170 darjah, sudukan adunan ke dalam acuan muffin, paras adunan pastikan 3/4 acuan muffin, supaya muffin elok naik nye nanti. Kemudian taburkan coklat chip atau coklat urai di atasnya.

6. Bakar selama 25 ke 30 minit ataupun sehingga permukaan muffin agak perang, cucuk muffin dengan lidi, bagi memastikan muffin benar-benar masak.

7. Sejukkan atas redai besi, dan sedia untuk dihiaskan dengan ape jua cream kegemaran anda. Selamat Mencuba. ( ros cuma taburkan permukaan muffin dengan sugar powder sahaja).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nota: Jika ingin letakkan serbuk koko dalam adunan ni pun boleh, dan tambahkan dalam 2 sudu besar serbuk koko serta tambahkan juga kuantiti susu segar 20ml, Selamat Membakar Muffins ya kawan-kawan.

Advertisements