Masakan - Pencuci Mulut

Share

Assalamualaikum WBT dan selamat pagi semua, dah puas ye tengok gambar durian kt bawah ni, meh kita layan gambar kuah durian pulak, ade tinggal sikit baki durian fresh tu, ape lagi terus teringat nak makan kuah durian, godek punye godek jadi dah....makan dengan roti putih, fuhh terangkat...nak buat rotijala tak rajin, jadinya makan je dengan ape yang ade....yang paling penting aroma durian dan daun pandan tu, ditambah lagi dengan kelazatan lemak santan tu...kombinasi  yang cukup baik, time ni kolestrol pejam mata jab, heheeheeh resepi ade kat bawah ni ye, nak buat kuah durian ni cukup senang, tapi kena sabar sikit sebab kena sentiasa dikacau, selamat mencuba.

Kuah Durian
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahan ( 2 orang )

6 ulas durian
2 cawan santan
4 sudu gula
sedikit gula merah

- untuk menambahkan lagi aromanya letakkan juga 2 helai daun pandan yang telah disimpul.

Cara-cara
1. ambil isi durian dan lenyek hingga hancur, kemudian masukan ke dalam periuk bersama santan, gula, daun pandan dan gula melaka.

2. Pastikan api tidak terlalu kuat dan perlu di kacau selalu hingga mendidih dan agak pekat, angkat dan sejukkan sebentar, sedap dimakan bersama rot putih atau roti jala. Selamat Mencuba.

kuah durian ku....sungguh harum aromanye

tak cair sangat tak pekat sangat, sedang2 je..: )

cicah dengan roti putih je...itupun dah sedap sangat dah...

Nota: Kalau tak nak masukkan gula merah pun takpe, biarkan warna asal, tapi bagi ros, ros lagi suke letak gula merah, biar berseri sikit.

Share

 

Comments  

 
-1 #10 2011-06-09 14:22
Quoting mas:
perhhhh...menggodanya...
cicah ngan roti sedapp tu ros...

tulah sedap sgt, makan ngan roti...buat sarapan dan minum petang
Quote
 
 
0 #9 2011-06-09 14:22
Quoting makcikmanggis:
salam Ros..Cikmanggis bawa mangkuk nak minta sikit sb teringin sangat ni bau dari luar rumah lag ni...jangan lupa minum air banyak banyak lepas makan durian :P

sedap wangi kan kuah durian ni, ros pun suke sgt2, nak sikit buleh je...satu bekas ros bagi ni heheeee
Quote
 
 
+1 #8 2011-06-09 14:21
Quoting kak ijan:
Salam Ros,
cantiknye isi durian kat bawah tu...kuning2 sangat kaler dia.... aduhhh bikin terliur je ni.hehe

Ros, kak ijan dah jadi gian meroti sekarang. Selang 2 hari kak ijan buat roti tau. tak beli dah setakat sekarang. happy sangat bila diorang suka makan..time kasih banyak2 Ros... rasa cam tak cukup je setakat ucap time kasih. kalau boleh nak hugging hugging Ros tau. Mmuahh! :)

salam kak ija, terharu baca komen dari kak ijan ni tau, meh meh kita hugs jom, seronok sbb dpt juga ros manafaat kan ilmu meroti ros ni, slmt meroti ya kak, best kan bila keluarga sendiri suke masakan kita sendiri
Quote
 
 
0 #7 2011-06-09 14:19
Quoting nazrah:
cantiknya piring tu

piring lama mak ni kak, ros guna je
Quote
 
 
0 #6 2011-06-09 14:19
Quoting ummi:
Assalam Ros cayang...waaah kuah durian bestnyaaa...akak pun buat wiken kelmarin...konon nak makan dgn roti jala...belum buat roti jala, kuah serawa dah surut...adeeeiii...

salam kak ummi kuah serawa makan dgn roti jala, mmg sedap kan, nak rasa serawa akak pulak buleh heheehe?
Quote
 
 
0 #5 2011-05-25 07:50
perhhhh...menggodanya...
cicah ngan roti sedapp tu ros...
Quote
 
 
0 #4 2011-05-24 20:44
salam Ros..Cikmanggis bawa mangkuk nak minta sikit sb teringin sangat ni bau dari luar rumah lag ni...jangan lupa minum air banyak banyak lepas makan durian
Quote
 
 
0 #3 2011-05-24 16:16
Salam Ros,
cantiknye isi durian kat bawah tu...kuning2 sangat kaler dia.... aduhhh bikin terliur je ni.hehe

Ros, kak ijan dah jadi gian meroti sekarang. Selang 2 hari kak ijan buat roti tau. tak beli dah setakat sekarang. happy sangat bila diorang suka makan..time kasih banyak2 Ros... rasa cam tak cukup je setakat ucap time kasih. kalau boleh nak hugging hugging Ros tau. Mmuahh! :)
Quote
 
 
0 #2 2011-05-24 11:00
cantiknya piring tu
Quote
 
 
0 #1 2011-05-24 10:11
Assalam Ros cayang...waaah kuah durian bestnyaaa...akak pun buat wiken kelmarin...konon nak makan dgn roti jala...belum buat roti jala, kuah serawa dah surut...adeeeiii...
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh