Informasi dan rujukan - Informasi dan rujukan

Share

Hari ni ros nak tunaikan permintaan beberapa kawan blogger yang nak tau ros guna camera ape untuk mengambil gambar makanan hasil masakan ros tu, Ros guna DSLR Camera OLYMPUS E-520, camera ni ringan tak sampai 500gram pun berat dia, memang sangat sesuai bagi wanita. Di bawah ni ade maklumat mengenai dimensionye.

Dimensions
Height: 9.4cm
Width: 13.6cm
Length: 2.7cm
Weight: 0.47kg

satu lagi yang ros berkenan sangat dengan olympus e-520 ni ialah Image Stabilization nye, bukan pada lens tapi di dalam camera, ia membuatkan ros bebas menggunakan sebarang lens tanpa memikirkan masalah blurring dan menjadikan gambar dari Ultra-Wide ke Super Telephoto.

Berbekalkan sedikit ilmu dari majalah camera, buku camera dan juga tips-tips dari kawan-kawan photographer dan juga pengalamanan ros sendiri, maka terhasila gambar makanan yang tak seberapa tu, tapi insyaAllah ros akan asah lagi skill food photogrphy ni dari masa ke semasa.

Ros mula guna Olympus ni pada December 2008, dapat free, Husband ros hadiahkan sempena hari jadi ros, dan lens yang ros gunakan untuk mengambil gambar makanan ialah Zuiko Digital Macro Lens 35mm , single lens macro yang sangat bagus untuk mengambil sebarang makanan dari jarak dekat, dan sesuai juga untuk mengambil gambar bunga dan tumbuhan.

Selain ciri-ciri di atas, ros juga suka akan hasil dari gambar dan quality Olympus Blue ni, Jika kita ambil permandangan, langit atau awan akan kelihatan sungguh biru, dan biru nye cantik sekali. Tapi tak kisahlah kita guna DSLR jenama ape pun, bagi ros setiap  DSLR pasti ade kelebihan nye masing-masing.

Di bawah ni ade imej Camera OLYMPUS E-520 dan ZUIKO DIGITAL serta SIGMA  lens yang ros gunakan, dan lens tu akan ditukar mengikut keadaan dan pesekitaran suasana yang akan ros snap.

Nak tau infor lebih lanjut mengenai OLYMPUS model E-520 boleh CLICK SINI

Inilah lens macro yang sering ros gunakan untuk food photography Jintanmanis.com

boleh juga Click Ke Gallery OLYMPUSKU di jintanmanis.com untuk melihat gambar-gambar yang lain, tapi lama dah ros tak update tu, insyaAllah nnt ros cari masa dan letak hasil tembakan yang terkini.

Nota: Ros alu-alukan sebarang bentuk komen dan tips-tips mengenai food photography, sebab ilmu dalam bidang ni masih lagi cetek dan di paras dalam lumpur, mari kita sama-sama kongsikan ilmu dan memantanpkan lagi skill photgraphy kita.

Share

 

Comments  

 
0 #20 akram 2013-11-30 20:22
Assalamualaikum sy pnggil kak ros la ye lebih selesa..sy bru je minat dgn kamera olympus e-520..sy nk tnya hrga pasaran kamera ni brpe ye sekrg??..saya tak tahu dimana nk merujuk hrga kamera olympus ni..harap kak ros dpt bntu sy
Quote
 
 
+1 #19 raime 2013-10-18 17:23
salam perkenalan. dulu sy guna e520 jg. skrg upgrade sikit. lens 35mm f3.5 ni mmg bebaloi..dr segi harga, kualiti dan ringan.
Quote
 
 
0 #18 Yusra Jamil 2012-10-18 15:01
Thanks coz sudi share..mmg lawa sgt gmbr² yg diambil.Nak tanya lens ni sesuai ke tidak dgn Nikon D3000 ek?.
Quote
 
 
0 #17 seth 2012-04-18 18:25
Assalammualaiku m Ros, pacik ada dslr model ni...tapi tak pandai ambil gambar....bila ambil bawah cahaya matahari subjek gelap..bolih ajar cara ambil gambarnya tak
Quote
 
 
0 #16 2011-02-23 11:33
Quoting nazrah:
salam ros,
macamana nak setting camera ni supaya dapat gambar bokeh?

bokeh tu bergantung pada lens, klu nak ade gambar bokeh kita kena fokus pada objek depan, dan pastikan backgroud tu blurr, klu susun objek blkg pun cun jugak, kena amik gambar selalu, supaya dpt blajar bokeh ni....good luck ya
Quote
 
 
0 #15 2011-02-23 11:32
Quoting kazisha:
salam kak ros..saya sedang pakai olympus E520 ni..tapi saya ada masalah sikit dgn image stabilizer (IS()saya..bila saya on IS,masa saya nak off kamera saya, akan keluar bunyi & vibration..boleh saya tahu kenapa?

vibration tu mmg automation, so takde masalah dengan camera tu jangan risau ya, saya punya camera pun mcm tu jgak....
Quote
 
 
0 #14 2011-01-23 08:36
salam ros,
macamana nak setting camera ni supaya dapat gambar bokeh?
Quote
 
 
0 #13 2010-10-26 01:50
salam kak ros..saya sedang pakai olympus E520 ni..tapi saya ada masalah sikit dgn image stabilizer (IS()saya..bila saya on IS,masa saya nak off kamera saya, akan keluar bunyi & vibration..boleh saya tahu kenapa?
Quote
 
 
0 #12 2010-06-18 16:08
Quoting ummi:
Salam Ros...waahh best bila part ni sebabnya akak tengah terkial2 lagik..tp kalau nak tanya Ros susah gak kan, lain brand lak...nnt Ros cakap itik, akak cakap ayam pulak...kena masuk kelas nmpaknya..Apapun, mmg cantik gambar2 ni bila kita tau menggunakannya sebaik mungkin x kira apa jenis DSLR pun kan...Ni dah dapat, bila ntah nk masuk kelas...hehe, tunggu hb pi course la kot..hehee, kita tgkap muat je la wat sementara waktu nih! :lol:

tulah kan kakummi, klu satu jenama senang sikit, tp ni lain2..tp tak kisahlah, janji kreatif dan bergantung pada tangan yang ambil gak heheeheh,r os pun tak masuk kelas kak, rujuk majalan n buku2 camera je
Quote
 
 
0 #11 2010-06-18 16:06
Quoting kak Rose:
hubby dah lama beli Canon EOS 450D, dengan bermacam lens tp kak rose belum sampai seru nak mencubanya, x tau kenapa... asik dgn compact jer... senang tp gambo x cantik lah...

compact mmg senang kan kak,kecik dah lawa gak gambarnya...try lah kakros guna eos tu, cantik nnt gambar makanan tu semua, buat jamu mata sendiri je..baru puas hati
Quote
 
 
0 #10 2010-06-18 16:06
Quoting nani:
uikkss... best tu..
saya ada olympus semi-pro... SP-565uz...
tapi tak tau belek lagi.. kalau saya shoot pun.. pakai auto.. tak pandai teknik2 ni..

bab2 makanan ni.. k.nani guna h.phone camera je.. sbb kecil.. sony ericcson k800i ... hehehehe...

kak nani ade olympus ka, naper tak guna, ruginya, ros mula2 tak pandai gak, tp blajar sikit2...kena rajin lahehhehe,tp kadang2 rasa renyah gak, tp suke tgk gambar makanan yang cantik2, tu yang semangat je nak amik gambar atu
Quote
 
 
0 #9 2010-06-18 16:04
Quoting catlina:
aziseh..dah komen tadi, nape tak kuar..huhu ros...sy tak copy pulak yg sy taip tadi..

ros kena approve kan dulu baru keluar komen kt entry ni, sori ye sebarang kesulitan heeheheee
Quote
 
 
0 #8 2010-06-18 16:04
Quoting catlina:
wow 35 mm...dua lagi?sy tak nampak details dia..sigma lens tu bpe mm?ultra wide angle e..sy tgk survey lens wide angle ni..yg paling murah and suited utk D90, tokina 10-24 kalau tak silap sy masa tgk tu ari...kat sana bpe eh ros?

ha..sama cam Nikon, tapi dia tak panggil image stabiliser, dia panggil VR(vibration redustion)

klu nikon tokina buleh masuk lens nye, klu olympus payah sikit, zuiko dan sigma je, ros pun kumpul sikit2 ni, bukan pandai sgt pun hahahaha, masih lagi merangkak belaja
Quote
 
 
0 #7 2010-06-18 16:03
Quoting izinsaat:
fuishh mahal tuu...saya pakai sony A230 jer..boleh laa...untuk org baru cam saya...(olympus dari mane ya??)

olympus dari jepun, oo guna sony ya, ok gak tu, tak kisahlah jenama ape dslr tu, yang penting tangan dan gaya kreativiti sendiri
Quote
 
 
0 #6 2010-06-18 15:42
Salam Ros...waahh best bila part ni sebabnya akak tengah terkial2 lagik..tp kalau nak tanya Ros susah gak kan, lain brand lak...nnt Ros cakap itik, akak cakap ayam pulak...kena masuk kelas nmpaknya..Apapun, mmg cantik gambar2 ni bila kita tau menggunakannya sebaik mungkin x kira apa jenis DSLR pun kan...Ni dah dapat, bila ntah nk masuk kelas...hehe, tunggu hb pi course la kot..hehee, kita tgkap muat je la wat sementara waktu nih!
Quote
 
 
0 #5 2010-06-18 14:28
hubby dah lama beli Canon EOS 450D, dengan bermacam lens tp kak rose belum sampai seru nak mencubanya, x tau kenapa... asik dgn compact jer... senang tp gambo x cantik lah...
Quote
 
 
0 #4 2010-06-18 12:27
uikkss... best tu..
saya ada olympus semi-pro... SP-565uz...
tapi tak tau belek lagi.. kalau saya shoot pun.. pakai auto.. tak pandai teknik2 ni..

bab2 makanan ni.. k.nani guna h.phone camera je.. sbb kecil.. sony ericcson k800i ... hehehehe...
Quote
 
 
0 #3 2010-06-18 09:58
aziseh..dah komen tadi, nape tak kuar..huhu ros...sy tak copy pulak yg sy taip tadi..
Quote
 
 
0 #2 2010-06-18 09:57
wow 35 mm...dua lagi?sy tak nampak details dia..sigma lens tu bpe mm?ultra wide angle e..sy tgk survey lens wide angle ni..yg paling murah and suited utk D90, tokina 10-24 kalau tak silap sy masa tgk tu ari...kat sana bpe eh ros?

ha..sama cam Nikon, tapi dia tak panggil image stabiliser, dia panggil VR(vibration redustion)
Quote
 
 
0 #1 2010-06-18 09:19
fuishh mahal tuu...saya pakai sony A230 jer..boleh laa...untuk org baru cam saya...(olympus dari mane ya??)
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh