Informasi dan rujukan - Informasi dan rujukan

Share

Assalammualaikum WBT dan selamat pagi semua, Diet Pisang adalah satu diet yang amat popular di Jepun dan pernah satu ketika, bekalan Pisang di Jepun Kehabisan, Semua orang teruja ingin mencuba Diet Pisang yang selamat dan berasaskan bahan semula jadi yang Murah.

Peraturan nye ialah

1. Makan Sebiji atau dua biji Pisang, kalau pisang emas, makan 4 biji, Kunyah dengan perlahan dan kemudian minum air biasa ( air kosong, air mineral atau air bertapis) 1 cawan ( lebih kurang 200ml atau 250ml), air perlu pada suhu bilik, bukan air panas, air suam atau air sejuk.

2. selepas 30 minit makan pisang dan minum air, baru boleh makan makanan yang lain seperti roti atau susu, seterusnya  makan tengahari dan malam seperti biasa.

3. Makan Malam sebelum pukul 8 malam se-eloknya pukul 6 petang.

4. Tidur Awal, jangan tidur lewat selepas pukul 12tghmalam.

Alhamdulillah badan terasa ringan, dan tidak perlu menahan lapar, paling penting Ros buleh makan ape sahaja yang saya suke. Tapi perlu di ingat keberkesanan diet ini berlainan bagi setiap individu. Pada semua yang ingin mencuba di persilakan , lagipun khasiat pisang ini 3 kali ganda dari sebiji epal dan baik juga untuk penghadaman anda.

Keberkesanan nye bagi Ros, Dalam Masa 38 Hari, Ros dah berjaya kurangkan 2Kilogram, Anda pun boleh mencubanya. Good Luck. Kena Disiplin dan ikut segala peraturannye, Yakin anda boleh Lakukanya.

Jangan Lupa rekod berat badan anda sebelum memulakan morning banana diet ini, dan disarankan supaya meninmbang berat badan seminggu hanya sekali.

Untuk Infor Lebih Lanjut dan video Di Youtube Mengenai Morning Banana Diet ni boleh rujuk Link ni  Ini   MORNING BANANA DIET

Eat a banana for breakfast

* You can eat more than one, and in fact the inventor of the diet often ate four (smallish Philippines) bananas in the morning, but don’t stuff yourself to the point of fullness or discomfort.
* Eat only raw, uncooked, unfrozen bananas.
* Other fruit may be substituted.
* If other fruit is substituted, some variants require it be restricted to one type of fruit per meal.
* If you are still hungry 15 or 30 minutes after your banana, you can eat other food (the Japanese inventor of the original Asa Banana Diet sometimes ate a rice ball two and a half hours later, about 200 calories worth; Morning Banana forum members have suggested oatmeal, although it’s not as portable as a rice ball).

Eat normally for lunch and dinner

* Dinner must be eaten by 8 p.m. at the latest (6 p.m. is better).
* There are no explicit limits on the types of food you can eat for lunch and dinner, or the amount. But in practice dieters report on Mixi that they try to cut the amount of rice they eat and find substitutions for fried foods. As with many diets, the mere fact you have decided to go on a diet tends to make you more aware of what and how much you are are eating and how healthy it is. The diet avoids strict food rules to prevent a sense of deprivation.
* However, you should not eat a dessert with dinner or any of your meals; you’ll need to satisfy your sweet tooth during a snack, but we’ll get to that later.
* At all meals you should eat only until you’re satisfied but not full or stuffed. The Japanese have a proverb, Hara hachibu ni isha irazu, “A stomach eight-tenths full needs no doctor.” American dietitians define this level of fullness or satiety as a 7 on a 1-to-10 “hunger scale,” and they teach their clients to recognize this feeling.

Drink only water

* The only beverage allowed at most meals is water, preferably mineral or filtered.
* The water must be at room temperature, not chilled or hot.
* The water should be drunk in small sips and not used to wash down food.
* There is no quota of water to drink, and you should not drink it in excess.
* Outside of meals non-caloric beverages like tea, coffee, and diet soda are generally allowed but somewhat frowned upon, and in general water is encouraged as much as possible; frequent consumption of milk products is discouraged.
* On social occasions you may drink beer or wine.

Eat your food mindfully

* Chew your banana and other food thorouoghly and be mindful of its taste.

You may eat an afternoon snack

* A sweet snack of chocolate, cookies, or the like is allowed at about 3 p.m.
* Ice cream, a donut, or potato chips are not recommended.
* Some substitute fresh fruit for their snack, but if you want sweets you should not deny yourself.
* Some Japanese who like salty snacks eat salted konbu (seaweed) snacks and some Japanese who are very hungry in the afternoon substitute a filling, fist-sized rice ball for sweets.
* A good alternative if a salty or more filling snack is needed is popcorn according to Morning Banana forum members, but watch out for excessive fat content.
* If you are hungry after dinner, you may have a second snack of fresh fruit, but this should not be a habit.

Early to bed

* Go to bed by midnight. If you can manage to go to bed earlier, all the better.
* Try to aim for a four-hour period between your last meal or snack and bedtime (which is why 8:00 p.m. is the latest you should eat dinner).

Exercise only if you want to

* Put no pressure on yourself to exercise.
* If you want to exercise, go ahead: the test is to do what puts the least stress on you.
* But try to get some walking in every day if possible (but again, don’t force yourself if it stresses you out).

Share

 

Comments  

 
0 #5 dayah 2012-11-24 10:39
salam..pisang tu time breakfast je ke kna ambil? or bef0re lunch and dinner kna ambil jgk?
Quote
 
 
0 #4 2011-10-18 15:53
salam,,,pada sy pula utk diet,,,tak amik mknan berkarbohdrat,, ,pagi minum susu low fat n biskut 2 keping,,,klu lapo sgt amik gak sebiji epal kecil,,,thari mkn lauk pauk n sayur shj,,,,air suam,,,,utk mlm mkn sup sayur atau buah,,,kesannya ,,,1 bln berat turun 3kg,,,tp klu rasa pening2,,,,amik portion kecil karbohidrat,,,t akut low blood glucose lak,,,
Quote
 
 
0 #3 2011-10-13 16:43
Konichiwa...bagus ler sis..diet banana nie...dah ler menjimatkan..tak payah nak telah segala bagai pil kat luar saner tue...tp kalu sekali pakai ngan Premium Beautiful mesti lg meletup kan..he.he..promote tue..he.he..nice knowing u sis....75gpn
Quote
 
 
0 #2 2011-09-23 12:12
Alhamdulillah..2 kg tu Ros...Bleh cuba ni...(^_^)
Quote
 
 
+1 #1 2011-09-23 11:27
Assalam...akak nk tanya..setiap kali nk makan pagi, tgh hari, malam kena bermula dgn pisang dulu 30 minit sebelum sntapan tu ke??? atau makan pisang emas sekali saja lepas tu seterusnya...makan tgh hari...makan malam..Jintan Manis tolong jelaskan ya...Selamat Hari Raya...
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh