Masakan - Kek

Share

Hari tu masa gi Seria 100yen jumpe pulak biskut Marie yang boleh makan, biskut marie ni dari Singapore, ape lagi terus lah ambik, memang dah terfikir dah nak buat kek batik, lama tak makan, ros buat pun sebenarnya takde sukat-sukat, main lebur je, bahan-bahan pun agak-agak, tapi kalau nak refer resepi kek batik sempoi ni boleh juga, same je cara macam ros buat hari tu : )

ros copy resepi ni dari blog kak Hana Kanazawa, resepi asal dari kak yatiezaini myresipi, terima kasih banyak-banyak buat kakak berdua kerana  share resepi yang simple ni.

Bahan-bahan ( ros buat separuh adunan je)

1.1 bungkus besar biskut marie perasa original - dipthkn 2 atau 3
2.1/2 tin besar susu pekat
3.180 gm butter ( ros letak 2 sudu besar marjerin)
4.100 gm coklat bar masakan ( ros tak letak)
5.1/2 cawan milo
6.1/3 cawan air panas  ( ros ganti dgn susu segar)

Cara-cara

1. Kesemua bahan 2 - 6 dimasukkn kedlm kuali - masak dgn api yg perlahan sehingga semuanya sebati dan sedikit pekat.. (lebih kurang 10-15min)

2. Masukkn biskut kedlm kuali gaulkan sehingga sekata.

3. Alihkn adunan kedlm loyang / bekas / tppware yg tlh disapukn butter dan tekan sehingga betul2 padat.. ( gunakan plastik utk menekan adunan spya x lekat ditgn). Simpan didlm peti sejuk 1 - 2 jam.

4. Keluarkan dr loyang & potong.. SIAP ..dah boleh dimakan. Selamat Mencuba.

- siap dipotong dan sedia untuk dihidangakan-

- jangan lupa alas loyang dengan kertas minyak supaya mudah dikeluarkan nanti-

Nota: Kek ni kalau simpan di dalam peti ais lama-lama lagi sedap, biar cepat keras dan mudah dipotong nanti, kek batik ni mesti ade siaran ulangan nye, sebab ummi dan kakak damia sedap je mengunyah sambil tengok TV, hihihi : )

Share

 

Comments  

 
0 #103 Faisal 2014-02-13 11:24
Terima Kasih share resepi ni.
Quote
 
 
0 #102 Faisal 2014-02-09 17:10
Dah try resepi ni. Sangat simple, tp hasilnya best sgt!

Thanks.
Quote
 
 
+1 #101 princeszz linah blue 2014-02-09 12:46
Nak try buat...tapi mak tak bagi... ;-)
Quote
 
 
-1 #100 She Ta 2013-09-03 13:55
Salam. Tkasih sb sudi berkongsi resepi, saya pn nk cuba gak.
Quote
 
 
-1 #99 zawanie 2013-05-15 21:04
Quote
 
 
+1 #98 emma 2013-03-22 17:58
sedapppppp
Quote
 
 
0 #97 emma 2012-12-13 00:43
wahhh~ saya nak cube laa...timekasih for recipe =)
Quote
 
 
+2 #96 tharani 2012-10-30 18:52
wow...nanti nak cuba untuk deepavali
Quote
 
 
+3 #95 iza 2012-10-02 19:56
sdp jugak..kat depan umah pon dah ade org jual........
Quote
 
 
+2 #94 amna 2012-09-15 17:41
:sigh: :sigh: :sigh: :sigh: :sigh: :sigh: :sigh: :sigh: :sigh: :sigh: :sigh: :sigh: kek ni sedap la gdgh :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x :-x
Quote
 
 
-3 #93 ain 2012-09-07 17:01
guna mentega boleh
Quote
 
 
0 #92 samaniah mamiey 2012-08-07 15:22
yummmy-2x....
Quote
 
 
-1 #91 samaniah mamiey 2012-08-07 15:18
bulan2 posa ny.. tguk lapaq la pulak...
Quote
 
 
+2 #90 putry eka 2012-08-07 11:33
Quote
 
 
+3 #89 coco candy 2012-06-01 02:18
wow enankyer ! nk kena try nim ..nx wat untuk yg tercayang ..~apepown mekasih !!
Quote
 
 
-1 #88 patricia 2012-05-24 21:33
Quote
 
 
+3 #87 nurhaafizhah 2012-05-15 15:24
knape x letak kacang atau bijan.klu kacang tu cme hiasan yg bijan tu gaul dgn coklat sblum tuang coklat
Quote
 
 
+2 #86 azi 2012-04-23 16:04
:-) sedap
Quote
 
 
+3 #85 zulaikha zul 2012-04-13 10:40
nmpak sedap je.. hehe
Quote
 
 
0 #84 anis chummy 2012-04-02 22:02
sedapnye..da try anyway,cuba try tgok blog ni pulak..cikpisau.blogspot.com..best!tolong support eh ..terima kasih..
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh