Joomla TemplatesWeb HostingFree Money
Menu Utama
Pengunjung
We have 394 guests online
JMC di facebook
Berehat sebentar..

PERCUMA

Banner

Laksa Penang @ Laksa Asam Ikan Makarel

Masakan - Ikan

Asslammualaikum wbt dan selamat petang semua, hari ni ros masak laksa, ros suke sangat makan laksa asam atau pun lebih dikenali dengan nama Laksa Penang, nak buat pun tak susah, main lebur je...menu yang sihat jugak ni...sesuai untuk penggemar ikan dan yang tengah berdiet tu, tanpa penggunaan sebarang minyak untuk menumis, daun kesum tu kawan ros dari Saitama bagi, terima kasih ya kak umie, bunga kantan pula memang ros bawa siap2 dari Malaysia, lama dah kejung dalam peti ais tu, oklah di bawah ni ade resepi laksa penang tu, kalau ade laksa segera dari tepung beras sedap ni, ros guna udon je...takpelah kan asal jadi, asal ade rasa kan, Selamat Mencuba.

Laksa Asam @ Laksa Penang Ikan Makarel
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya

8-10 tangkai cili kering
1/2 biji bawang besar
sedikit belacan
1 ekor ikan makarel atau ikan kembung
2 ikat udong kering
( jika di Malaysia boleh guna laksa beras)
sedikit daun kesum
1 kuntum bunga kantan- dibelah dua
3 keping asam gelugor

Bahan Sampingan
timun
salad
l/2 biji lemon @ limau kasturi
telur rebus
nenas
hirisan bawang besar
cili padi

cara-caranya

1. Rebus cili kering dan kemudian kisar bersama bawang besar dan belacan dan ketepikan.

2. Di dalam periuk masukkan ikan makarel yang dipotong beberapa bahagian, rebus ikan makarel bersama sedikit garam dan sekeping asam gelugor, setelah ikan masak, angkat ikan dan toskan, asingkan isi ikan dan tulangnya, air rebusan ikan tadi  jangan dibuang. tulang ikan tadi dikisar dengan sedikit air, tapis dan curahkan kembali ke dalam air rebusan ikan tadi.

3. Isi ikan separuh diblender halus dan separuh lagi dihancurkan menggunakan sudu dan dimasukkan kembali dalam air rebusan ikan tadi, curah bahan kisar, 2 keping asam gelugor dan bunga kantan, biarkan mendidih seketika,  selepas itu masukkan daun kesum dan sesuaikan rasa, masukkan garam. Biarkan kuah mendidih dan masak kuah laksa sehingga terbit minyak baru tutup api.

4. Udon kering direbus dan toskan, jika guna laksa kering tu, rendam dan rebus seperit biasa, kemudian rebus telur serta sediakan bahan sampingan yang lain. racik timun,  nenas, bawang besar dan cili padi. letakkan udon ataupun mi laksa di dalam bekas dan susun bahan ulam-ulaman tadi kemudian curahkan kuah laksa. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

menu lunch ros hari ni, laksa penang dan donut kentang

suke sgt makan dengan nenas, makin up rasanye

Nota: rasa kuah laksa ni saling tak tumpah same je dengan rasa kuah jika kita guna ikan kembung biasa tu, cuma nye kat jepun ni ros tak jumpe ikan kembung, tu yang guna ikan makarel tu.

 

Teriyaki Chicken Wings

Masakan - Ayam

Assalammualaikum wbt dan selamat pagi semua, dalam seminggu ni dua tiga kali je ros sempat nak update entry, sibuk sikit dengan tugas harian, tapi alhamdulilah diberi juga sedikit kesempatan nak letak resepi terbaru, ini adalah kerana rasa tanggungjawab pada blog kesayangan ros ini, dua hari lepas ros buat kepak ayam teriyaki ni, ros bakar kepak ayam ni tak goreng pun, supaya lebih sihat dan tidak menggunakan minyak, resepi lebih kurang same macam teriyaki ikan buri sebelum ni cuma ros tukar pada ayam je...resepi boleh refer kat bawah ni ye, selamat memangang.

Teriyaki Chicken Wings
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
6 ketul kepak ayam
1 sudu besar madu
1 sudu besar soyu@kicap cair jepun
1 sudu besar kicap manis
1/4 bawang besar saiz sederhana
2 inci halia
2 ulas bawang putih
sedikit bijan goreng
2 sudu kecil gula

cara-caranya

1.Mula-mula,  kepak ayam dicucuk sedikit dengan garpu supaya bahan perapan menyerap hingga ke dalam isi kepak ayam dan ketepikan, kemudian dengan menggunakan sagat, sagat halia, bawang besar, bawang putih dan masukkan kedalam bekas yang berisi kepak ayam tadi. Kalau takde penyagat tu, boleh tumbuk lumat menggunakan lesung batu atau boleh juga kisar menggunakan blender.

2. Kemudian masukkan madu, gula, kicap cair jepun dan kicap manis, gaul semua dan pastikan perapan mesra dan sebati bersama kepak ayam, perap selama lebih kurang 2 jam ke atas, lagi lama lagi sedap.

3. Setelah beberapa jam, panaskan oven, suhu lebih kurang 170 darjah ke 180 darjah, dan bakar kepak ayam teriyaki selama 30 minit, atau sehingga permukaan kepak ayam perang, jika nak grill atau panggang macam bakar sate tu pun boleh.

4. Setelah kedua dua belah kepak ayam perang dan masak, angkat dan tabur kepak ayam dengan bijan goreng dan bolehlah dimakan panas-panas, Jika mahukan sedikit sos teriyaki, ambil lebihan bahan perapan tadi, dan masukkan sedikit air, masak sehingga mendidih dan masukkan sedikit larutan tepung jagung bagi memekatkan kuah, setelah siap sos terikyaki itu, bolehlah di makan bersama kepak ayam teriyaki tadi. Selamat Mencuba.

teriyaki chicken wings dengan sos teriyaki

terlebih perang dan terhitam sikit, tapi ros suke macam ni : )

- Jika mahu pedas, boleh masukkan serbuk lada atau masukkan sedikit lada sulah atau lada hitam, ikutlah selera masing-masing ya. Nak makan dengan nasi panas pun boleh.

 

Rare Yogurt Mango Cake

Masakan - Kek

Assalammualaikum dan selamat pagi semua, ros tak ingat ros buat rare yogurt mango cake ni hari ape, kununye nak letak biskut bawahnye tapi tak rajin nak menghancurkan dan menekan basenye heheehheehe, kebetulan ade sebiji buah mangga yang ranum tu, masukkan jelah dalam adunan tu, lagi satu ros beli mangga tu sebenarnya nak buat mango crepe tapi tak jadi-jadi crepe nye, last-last ini yang jadi, resepi cukup simple nak buat pun tak perlu guna mixer, cuma guna hand whisker je...ataupun spatula biasa, resepi di bawah ni ye, selamat mencuba.

Rare Yogurt Mango Cake
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

100 gram Plain Yogurt
100ml fresh cram/whipping cream/nama cream
40gm gula
10 gram gelatin ( halalgel)
50ml air
1/2 biji isi buah mangga

Bahan untuk topping
1/2 biji isi mangga
1 sudu madu

Cara-caranya

1. masukkan 50ml air dan gelatin di dalam periuk dan masak hingga gelatin hancur, setelah gelatin larut, tutup api dan ketepikan.

2. di dalam bekas adunan, satukan fresh cream dan gula, dengan menggunakan whisker kacau sebati, kemudian masukkan plain yogurt, isi buah mangga dan larutan gelatin. kacau sebati.

3. Masukan ke dalam acuan silicon pelbagai bentuk dan sejukkan di dalam peti ais selama beberapa jam, keluarkan dari acuan dan letakkan di atas piring, curahkan bahan topping iaitu isi buah mangga dan sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.

acuan silicon bentuk bintang dan love yang ros gunakan

topping sikit dengan isi buah mangga

creamy dan fruity rasanya

Nota: Kalau nak letak biskut yang dihancurkan sebagai base pun boleh tau, lagi sedap jadinya nanti.

 
Search
Ruang Iklan
Jom Jamu Mata
Banner
Akses sejak 1/1/2010
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini
mod_vvisit_counterSemalam
mod_vvisit_counterMinggu ini0
mod_vvisit_counterMinggu lepas
mod_vvisit_counterBulan ini0
mod_vvisit_counterBulan lepas
mod_vvisit_counterJumlah0
Tetamu JM dari..
Jamu mata seketika..