Joomla TemplatesWeb HostingFree Money
Menu Utama
Pengunjung
We have 269 guests online
JMC di facebook
Berehat sebentar..

Gadget dari Jepun

Banner

Kami di Majalah SAJI Mei 2013

Blog - Keluarga

Assalammualaikum WBT dan selamat pagi di hari Khamis 2 Mei 2013, sebelum ros terlupa ros ingin kongsikan kegembiraan bersama dengan semua pelawat jintanmanis.com mengenai penglibatan kami dalam Majalah SAJI keluaran Mei 2013 ini. Se ingat ros, ros siapkan assignment yang diberikan oleh wartawan majalah saji ni hujung bulan March yang lepas dan Alhamdulillah telah berjaya di terbitkan dan dipasarkan.

Ucapan terima kasih juga ini ditujukan pada wartawan Majalah SAJI iaitu,  Rosparadila Abd Rahman kerana telah memberi peluang pada ros dan keluarga untuk muncul dan memberi coretan dalam ruangan corat coret ini. Mula-mula tu segan juga nak lampirkan gambar, tapi kalau takde gambar nanti, artikel jadi kurang menarik pula.

Di dalam majalah ini juga ros ade sertakan satu resepi langkah demi langkah, untuk mengetahui apakah resepinya itu, sila dapatkan majalah SAJI ini di pasaran ya, bagi ros ni juga salah satu kejayaan yang diraih oleh blog kesayangan ros ni, semoga blog jintanmanis.com akan lebih maju dan berjaya di masa hadapan.

 

Sos Steamboat Gula Nisan Terengganu

Masakan - Sayur

Salam buat semua, hari tu ros buat ikan merah kukus, masa masak ikan tu terasa pula nak buat sos steamboat, godek punye godek maka terhasil lah sos di bawah tu, ros guna bahan yang sedia ade je dalam peti ais, Alhamdulillah sos steamboat nye menjadi dan kena dengan citarasa ros, kalau nak makan dengan pelbagai hidangan steamboat yang lain pun boleh, contohnye sayur sawi kangkung atau pun fishball pelbagai jenis, sos ni juga boleh disimpan di dalam peti ais seminggu, bila nak makan tu, panaskan je, pada yang cuba resepi ni dipersilakan ya : )

Sos Steamboat Gula Nisan Terengganu
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
1/2 keping gula Nisan Terengganu
beberapa keping hirisan halia*
2 ulas bawang putih*
1/4 biji bawang besar*
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar bijan
1 sudu besar gula
2 biji cili merah*
2 biji cili padi*
daun ketumbar yang dihiris halus
2 sudu besar cuka makan
sedikit garam

( sedikit bancuhan tepung kanji kentang ( katakuriko) atau bancuhan tepung jagung untuk memekatkan sos)

Cara-caranya.

1. Gula Nisan dipotong kecil, kemudian masak gula nisan tadi dengan sedikit air, masak hingga gula larut. tutup api dan ketepikan.

2. Kisar semua bahan yang bertanda * dengan 1/2 cawan air hingga hancur, curahkan ke dalam periuk yang berisi larutan gula  nisan tadi. Masukkan juga garam dan sedikit gula. Masak hingga mendidih.

3. Setelah mendidih, masukkan pula minyak bijan dan cuka makan, kacau sebati. untuk memekatkan kuah, masukan bancuhan tepung katakuriko atau tepung jagung, kacau selalu.

4. Setelah kuah menjadi pekat baru masukkan bijan dan hirisan daun ketumbar, sedia untuk dihidangkan bersama ikan kukus ataupun sayuran, fish ball hidangan steamboat anda, Selamat Mencuba.

gula Nisan Terengganu yang ros gunakan

rasa macam sos steamboat ala Johny Restaurant tu...

cicah dengan ikan merah kukus memang kenalah

Nota: Tahap kepedasan dalam sos ni bolah di adjust ya, sila tambah kuantiti cili padi dan cili merah mengikut kesusaian selesa masing-masing ya.

 

Rare Yogurt Cheese Cake ( Dasar Biskut Oreo)

Masakan - Kek

Assalammualaikum wbt dan selamat tengahari semua, minggu lepas, abang sulong ros, datang ke Jepun, jadinya kena lah masak special sikit kan, lagipun dah lama tak makan cheese cake, maun nak setengah tahun rasanya, kebetulan ade krim cheese dan yogurt dalam peti ais tu, ape lagi laju  je ros mengadun nye, nak buat pun bagi ros tak leceh sangat, sebab tak guna oven, cuma perlu masa lah nak menyejukkanye dalam peti ais, bila dah hidang dan dimakan, Alhamdulillah, abang ros kata sedap, topping pula dengan blueberry filling, makin uplah rasanya, kolestrol pejam mata kejap....hihii...janji sedap : ) Resepi boleh rujuk link di bawah ni ye, Selamat Mencuba.

Rare Yogurt Cheese Cake ( dasar@base biskut oreo)
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahannya ( ros guna acuan spring foam 16cm)
Untuk base ( dasar pada kek)
8 keping biskut oreo yang dibuang inti vanilanya
2 sudu besar marjerin yang telah di cairkan

Bahan untuk rare yogurt cheese cake

150gram Plain Yogurt ( yogurt di buang airnya baru ditimbang) di Malaysia boleh guna jenama nestle natural yogurt
200ml whipping cream
100gram cream cheese philidelphia
90gram gula
1 sudu besar jus lemon ( yang ni tak letak pun takpe)

-cara menapis air yang terdapat pada plain yogurt, ambil penapis, alaskan dengan kicthen towel, curahkan plain yogurt dan letakkan di atas bowl, pastikan tapis dan bowl tengah-tengah nye ade ruang, macam kita perah santan tu lah, biarkan selama 1 hingga 2 jam. selepas itu anda akan dapati ade air pada dasar bowl, ambil plain yogurt yang siap dibuang air nye baru ditimbang.

Bahan larutan gelatin
10gram gelatin halal ( ros guna jenama halalgel)
50ml air
- campurkan air dgn gelatin didalam periuk dan masak sehingga gelatin larut, guna api perlahan dan kecil. sejukkan sebentar. (suam)

Topping
Sos Blueberry secukupnya
1 sudu besar madu

Cara-cara

1. Blender biskut oreo hingga hancur, boleh guna blender kering tu.

2. Cairkan marjerin. Tuangkan marjerin ke dalam biskut yang telah hancur dan gaul sebati, pastikan biskut lembab dan boleh dikepal.

3. Alaskan loyang spring foam dengan baking sheet@kertas minyak, tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat. Sejukkan dalam peti ais selama lebih kurang 1 jam. ros guna loyang spring foam bulat 16cm.

4. Pukul whipping cream sehingga creamy, jangan telalu kental dan ketepikan.

5. Selepas itu, pukul cream cheese bersama gula dan jus lemon sehingga sebati. Kemudian masukkan adunan gelatin, plain yogurt, whipping cream yang dipukul tadi dan kacau sebati.

6. Keluarkan loyang yang ade base biskut dari peti ais, dan curahkan dengan adunan yogurt cheese cake , dan sejukkan selama 4 jam atau semalaman. Sapukan permukaan rare yogurt cheese cake dengan madu dan toppingkan dengan sos bluebberry. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

letak topping banyak-banyak kasi meleleh : )

sedap dimakan sejuk-sejuk

makan satu potong sure tak cukup punye

sesuai dijadikan menu pencuci mulut

Nota: variasikan topping rare yogurt cheese cake ini mengikut selera masing-masing ya, boleh letak strawberry filling, kiwi, mango atau sebagainya. Disarankan simpan semalama dalam peti ais baru dipotong, cheese cake akan bertambah sedap, sejuk dan mudah untuk dipotong nanti.

 
Search
Ruang Iklan
Jom Jamu Mata
Banner
Akses sejak 1/1/2010
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini1077
mod_vvisit_counterSemalam6943
mod_vvisit_counterMinggu ini36064
mod_vvisit_counterMinggu lepas43068
mod_vvisit_counterBulan ini110862
mod_vvisit_counterBulan lepas180139
mod_vvisit_counterJumlah7351790
Tetamu JM dari..
Jamu mata seketika..