Joomla TemplatesWeb HostingFree Money
Menu Utama
Pengunjung
We have 263 guests online
JMC di facebook
Berehat sebentar..

Gadget dari Jepun

Banner

Nasi Minyak Hujan Panas

Masakan - Nasi

Assalammualaikum WBT dan selamat petan semua, hari tu ros buat nasi minyak hujan panas, alhamdulillah menjadi, rasa macam kt kenduri kendara je, nasi minyak hujan panas ni cantik berseri sebab byk warna, cara nak warnakan nasi, tunggu sampai nasi masak dulu ye, dan boleh ikut resepi di bawah, ros makan dengan ayam masak merah dan acar nenas, Ros guna beras Thai biasa je ni, tak guna beras jasmine pun, tapi klu kawan-kawan ade stok beras jasmine atau beras basmathi boleh guna ya, lagi elok berderai dan sedap, ade masa nanti boleh cuba, Sedap dimakan sebagai menu tengahari.

Nasi Minyak Hujan Panas
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
3 cawan beras biasa ( kalau guna beras basmathi atau beras Jasmine lagi sedap)
1 batang kulit kayu manis
2 inci halia ( dihiris nipis)
1/2 biji bawang besar ( dicincang halus)
2 ulas bawang putih ( dihiris nipis)
3 sudu besar butter@marjerin
2 kuntum bunga lawang
sedikit pewarna kuning, merah dan hijau
susu segar secukupnya @ susu cair
sedikit kismis dan garam

Cara-caranya

1. Basuh beras seperti biasa dan toskan. Kemudian di dalam kuali masukkan butter dan tumis kayu manis dan bunga lawang . Setelah naik bau masukkan hirisan bawang besar, bawang putih dan halia, tumis senbentar hingga semuanye layu.

2. Kemudian masukkan beras yang ditos tadi dan gaul sebati.

3. Masukkan beras yang siap ditumis tadi di dalam periuk nasi elektrik dan masukkan susu segar serta kismis, kuantiti susu segar bergantung pada paras air di dalam periuk nasi masing-masing ya, sesuaikan rasa, masukkkan sedikit garam. On periuk nasi dan tunggu sampai masak.

4. Setelah nasi masak, ambil 3 batang lidi atau chopstick, masukkan 1 lidi di dalam pewarna merah, hijau dan kuning, kemudian cucukkan di dalam nasi, letak kan dua tiga tempat setiap warna, kemudian gaul rata nasi, anda akan dapatkan warna warni yang cantik, jadilah nasi hujan panas.

sedap dimakan panas-panas dan sedia untuk dihidangkan ape jua lauk pauk kegemaran anda. Selamat Mencuba.

- untuk menaikkan seri lagi nasi minyak hujan panas ini, boleh juga ditabur dengan sedikit hirisan daun celery@daun sup ataupun bawang goreng, sedap dimakan panas-panas dan mudah untuk di sediakan.

ros makan denga acar nenas...

dan ayam masak merah

Menu lengkap ala kenduri kendara kami

Nota: Kalau nak guna susu cari lagi sedap tau, dan boleh juga simpulkan satu helai daun pandan bagi menaikkan lagi aroma nasi minyak ini.

 

Banana Cream Cheese Muffins

Masakan - Kek

Assalammualaikum WBT dan selamat tengahari semua, alhamdulilah diberi masa untuk ros berkongsi resepi muffin pisang krim cheese ni, ros suke rasanya muffins ni, rasa nye manis, lemak2 gitu, ros tak hias sgt, cukup dengan taburan gula ising, dan dalam muffins ni ros letak coklat chip dan coklat urai warna warni, bila ros masukkan krim keju tu, membuatkan muffins ni lagi lembut dan rasa pun tambah sedap, tekstur gebu dan tidak kering, resepi boleh rujuk kat bawah ni ye, Selamat Mencuba.

Banana Cream Cheese Muffins
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahan

200gram tepung gandum
50gram cream cheese
2 biji telur
90gram gula
1 penutup (2 sudu kecil)  esen vanila
100ml susu segar@bancuhan susu tepung
80gram pisang lecek
secubit garam
75gram butter@marjerin
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda ( ni klu tak mau letak pun takpe)
1 sudu besar madu

( sedikit coklat cip atau coklat urai)

( kalau nak letak sedikit tepung jagung pun boleh, dalam 2 sudu kecil lah)

Cara-caranya
1. Ayak tepung gandum, baking powder dan baking soda, ketepikan. ( kalau ayak dua kali, lagi bagus).

2. Dengan Menggunakan hand mixer,  pukul mentega dan gula hingga kembang, kemudian masukkan, cream cheese, pukul lagi selepas itu masukkan telur satu persatu, pukul hingga semua sebati.

3. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang seli dengan susu segar.

4. Masukkan pula madu, secubit garam, pisang lecek dan esen vanila, kacau sebati.

5. Panaskan oven suhu 170 darjah, sudukan adunan ke dalam acuan muffin, paras adunan pastikan 3/4 acuan muffin, supaya muffin elok naik nye nanti. Kemudian taburkan coklat chip atau coklat urai di atasnya.

6. Bakar selama 25 ke 30 minit ataupun sehingga permukaan muffin agak perang, cucuk muffin dengan lidi, bagi memastikan muffin benar-benar masak.

7. Sejukkan atas redai besi, dan sedia untuk dihiaskan dengan ape jua cream kegemaran anda. Selamat Mencuba. ( ros cuma taburkan permukaan muffin dengan sugar powder sahaja).

muffins pisang krim keju yang telah dibedakkan dgn serbuk gula

moist, gebu dan tidak kering teksturnya

Nota: Jika ingin letakkan serbuk koko dalam adunan ni pun boleh, dan tambahkan dalam 2 sudu besar serbuk koko serta tambahkan juga kuantiti susu segar 20ml, Selamat Membakar Muffins ya kawan-kawan.

 

Pizza adunan tepung atta

Masakan - Roti

Assalammualaikum WBT dan selamat tghari semua, Alhamdulillah hari ni berkesempatan nak taip resepi pizza gunakan tepung atta tu, tapi ros tak guna sepenuhnye tepung atta dlm adunan ni, ros letak sikit je, dan ros bykkan tepung roti, takut nanti ter over berat pulak, bila letak 150gram tu, sedang elok je tekstur pizza ni, sedap, lembut dah cepat kenyang bila makan, khasiat dari tepung atta atau wholemeal ni pun bagus untuk kesihatan kan, ros buat dua versi pizza, satu versi biasa dan satu lagi mini pizza, topping tu buleh ikut kesusuaian selera masing-masing ya, Selamat Mencuba. : )

Adunan Doh Pizza campuran tepung atta
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya ( untuk doh pizza)
350gram tepung roti@tepung high protien atau boleh diganti dengan tepung superfine
150gram tepung atta
35 gram susu tepung@skim milk
3 sudu besar gula
1 biji telur
40gram besar butter@marjerin
180ml susu suam@air suam
6gram yis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder

( nak masukkan sedikit olive oil atau dry oregano pun boleh dalam doh ni)

-beberapa sosej ayam yang telah direbus, mix vegetable, sos tomato atau sos cili dan mayonis.

Cara-caranya ( Doh Pizza)

1. Buat doh pizza, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan  dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit hingga ke satu jam.

4. Selepas itu,  tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, kemudian bahagi doh pada beberapa bahagian,  leperkan di atas dulang pembakar yang di alas dengan kertas minyak, dan leperkan seperti bentuk pizza, biarkan pizza naik dua kali ganda, masa yang diperlukan lebih kurang 30 minit, selepas itu topping setiap satu pizza dengan hirisan sosej, mix vegetable, mayonis dan keju. paip kan sos cili atau tomato ketchup diatasnya.

5. Bakar pada suhu 180 darjah selama 20-22 minit atau sehingga permukaan pizza perang.

6. Sedap di makan panas-panas, jika mahu di simpan,  sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

mini pizza dengan sos cili dan mayonis serta mix vegetable

ros suke yang mini pizza ni

ni pizza saiz biasa untuk anak-anak

letak cheese byk2 baru sedap ..: )

Nota: base pizza ni kalau nak buat nipis pun boleh, nak buat tebal mcm ros tu pun boleh, ros suke yang tebal sebab suke tekstur yang macam roti tu, cepat kenyang : )

 
Search
Ruang Iklan
Jom Jamu Mata
Banner
Akses sejak 1/1/2010
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini1425
mod_vvisit_counterSemalam4286
mod_vvisit_counterMinggu ini12661
mod_vvisit_counterMinggu lepas50297
mod_vvisit_counterBulan ini269396
mod_vvisit_counterBulan lepas248120
mod_vvisit_counterJumlah8182599
Tetamu JM dari..
Jamu mata seketika..