Joomla TemplatesWeb HostingFree Money
Menu Utama
Pengunjung
We have 166 guests online
JMC di facebook
Berehat sebentar..

Gadget dari Jepun

Banner

Yogurt Butter Rolls

Masakan - Roti

Assalamualaikum WBT dan selamat tengahari semua, semalam ros cuba buat yogurt butter rolls,  Alhamdulillah menjadi, punyelah malas, ros tak buat pun water roux, guna ape yang ade je bahan-bahan tu, dan ros jadikan yogurt dan telur sebagai agen pelembut, kiranya butter rolls yang ros buat ni dapat banyak juga tau, kalau isi rumah tak ramai, boleh buat separuh adunan je, pastikan kuantiti tepung roti melebihi kuantiti tepung gandum tau, supaya doh elastik dan hasilnya lembut sentiasa, resepi di bawah ni ye, Selamat Mencuba.

Yogurt Butter Rolls
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya ( untuk doh roti)
400gram tepung roti
150gram tepung gandum
30 gram susu tepung@skim milk
4 sudu besar gula
1 biji telur ( tinggalkan sedikit utk gliss pada permukaan roti nanti)
40gram mentega
200ml susu suam@air suam
6gram yis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar yogurt (plain@natural yogurt)
1 sudu kecil baking powder

Bahan-bahanya untuk eggwash untuk gliss pada butter rolls
baki telur+ 2 sudu besar susu segar atau air + beberapa titik madu


Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh  dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan  dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Setelah menjadi doh ambil plastic bersih dah letakkan doh di dalam plastik itu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. masa yang diperlukan lebih kurang 40 minit hingga ke satu jam.

4. Selepas itu,  tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin, bahagi doh pada 14 atau 16 bebola kecil dan bulat-bulatkan, biarkan selama 7 ke 8 minit baru dibentuk, ambil satu doh dan bentukkan panjang  terap memanjang, kemudian guling seperti butter rolls.

Langkah Menggulung boleh rujuk Di SINI.

5. Biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun dengan bancuhan telur, akhir sekali  bakar pada suhu 170 atau 180 darjah selama 18 ke 20 minit atau sehingga permukaan butter rolls perang.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup. Selamat Meroti.

yogurt butter rolls sebelum proses pembakaran

siap bakar dah

buter rolls dah macam croisant jadinye ni

kasi kilat siki, gliss dgn mentega selepas siap dibakar

makan panas-panas memang sedap

tekstur dalamnye

lembut je bila masuk mulut

Nota: Sebelum disimpan dalam bekas bertutup, disarankan letak dulu semua butter rolls ni dalam plastic bersih dan baru di simpan dalam bekas bertutup, biar permukaan roti tak kering dan bagi mengekalkan kelembutannye sehinga ke esokan harinya .

 

Apam Marble Mitsuya Cider ( Aiskirm Soda atau Sprite)

Masakan - Kuih Muih

Assalammualaikum WBT dan selamat petang semua, hari ni dah masuk 1 September 2013, kejap je masa berlalu...dah masuk bulan 9 dah, sejak bulan puasa bulan 7 yang lalu ros sudah jarang mengemas kini blog kesayangan ros ni, sibuk sikit dan ade je hal yang perlu di selesaikan, InsyaAllah bermula bulan September ini ros akan aktif kembali, semoga ros diberi masa dan kesempatan untuk berkongsi pelbagai resepi masakan bersama semua, di bawah ini ros sertakan resepi apam marble mitsuya cider yang ros buat minggu lepas, ros suke kan rasa nye yang lembut dan gebus sentiasa, ros gunakan mitsuya cider ataupun di Malaysia boleh diganti dengan aiskrim soda ataupun sprite, jika tergoda dengan rupa apam marble ros ni, boleh cuba buat ya, Selamat Mencuba.

Apam Marble Mitsuya Cider
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahan

150gram tepung gandum
3 biji telur
90gram gula
1 penutup (2 sudu kecil)  esen vanila
100ml air mitsuya cider atau aiskirmsoda atau sprite
sedikit pewarna hijau
2 sudu kecil baking powder

Cara-caranya

1. Ayak tepng gandum bersama baking powder, ketepikan, kemudian telur di asingkan putih dan kuning nye, pukul putih telur hingga berbuih sedikit, selepas itu masukkan separuh kuantiti gula, pukul lagi sehingga putih telur menjadi kental (meringue), ketepikan.

2. Selepas itu pukul kuning telur bersama baki gula hingga kembang. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan air mitsuya cider, gaul mengunakan spatula ataupun senduk kayu, masukkan pula esen vanila, gaul sebati, akhir sekali, adunan meringue (putih telur) di bahagi tiga bahagian, dan masukkan satu bahagian meringue di dalam adunan tepung tadi, ulang langkah tadi sehigga adunan meringue habis, pastikan meringue sebati dalam adunan tepung.

3. Adunan di bahagia 2 bahagian, satu bahagian biarkan warna asal dan satu lagi diwarnakan dengan warna hijau, masukkan beberapa titik pewarna hijau dan sedikit pandan emulco ( pandan emulco ni kalau takde pun takpe), sediakan loyang, alas loyang bulat dengan baking sheets ( kertas minyak) sapukan keseluruhan loyang dengan sedikit minyak,  sendukkan satu bahagian adunan asal di dalam loyang dan letakkan satu lagi senduk adunan hijau di atas adunan warna asal, selang selikan adunan, ulang langkah tadi sehingga adunan semua habis.

4. Panaskan Pengukus, biarkan air kukusan mendidih,  Tutup loyang bulat dengan alumunium foil ataupun baking sheet, kukus apam marble selama 40 hinga 45 minit ataupun sehingga apam marble masak, cucuk dibahagian tengah apam dengan menggunakan lidi sate, jika tiada adunan yang melekat, maknanye apam marble sudah masak.

5. Setelah masak, keluarkan adunan dari loyang bulat dan sejukkan, potong dan sedia untuk dihidangkan, boleh juga dimakan bersama kelapa parut ataupun dimakan begitu sahaja, Selamat Mencuba.

apam marble yang baru siap dikukus dan dipotong

lembut je apam ni, wangi dengan aroma daun pandan

makan macam tu je pun sedap, tak payah dengan kelapa parut

- Jika mahu pelbagaikan warna apam marble ni boleh juga, ikut selera masing-masing, Selamat Mencuba.

 

Pumpkin Cream Cheese Muffins

Masakan - Kek

Assalammualaikum WBT dan selamat petang semua, dah seminggu dah blog ni tiada resepi baru, ros sibuk sikit kebelakangan ni sebab siapkan tempahan makanan frozen kawan-kawan yang duduk di Jepun ni, tu yang tak sempat nak letak entry n snap gambar makanan tu, semalam baru lah ade masa sikit, semalam ros buat pengat labu, bila tengok ade labu lebih, nak simpan takut tak elok pula nanti, jadinya ros rebus dan lenyek dan buat muffins, sedap sangat jadinya bila masukkan sikit cream cheese, makin manis dan lemak, sesuai lah untuk anak-anak, diaorg tak tau pun yang muffin ni ade labu dalamnye, laju je semua makan, paling penting muffin ni lembut dan gebu je, letak dalam peti ais semalaman, lagi sedap makin moist jadinye, resei di bawah ni ye, Selamat Mencuba.

Pumpkin Cream Cheese Muffins
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahan

140gram tepung gandum
100gram cream cheese
3 biji telur
70gram gula
1 penutup (2 sudu kecil)  esen vanila
70ml susu segar@bancuhan susu tepung
110gram isi labu yang direbus dan dilenyek baru ditimbang
secubit garam
50gram butter@marjerin
2 sudu kecil baking powder
10gram tepung kastard@tepung jagung

( sedikit sugar powder utk di tabur atas muffins nanti)

Cara-caranya
1. Ayak tepung gandum,tepung kastard dan baking powder, ketepikan. ( kalau ayak dua kali, lagi bagus).

2.  Asingkan putih dan kuning telur di dalam bekas yang berlainan, kemudian, putar putih telur hingga berbuih, masukkan separuh kuantiti gula, dan pukul lagi hingga menjadi kental ( meringue) ketepikan. ( Untuk Mengetahui putih telur betul2 sudah kembang, bila terbalikkan bekas adunan, meringue tidak akan jatuh).

3. Kemudian dengan menggunakan hand mixer,  pukul mentega dan baki kuantiti gula hingga kembang, kemudian masukkan kuning telur, pukul lagi, selepas itu masukkan pula cream cheese, pukul hingga semua sebati.

4. Kemudian masukkan isi labu dan esen vanila pukul sebati, selepas itu masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang seli dengan susu segar. Akhir sekali bahagikan meringue putih telur tadi pada tiga bahagian, dan dengan menggunakan spatula ambil satu bahagian putih telur meringue  dan gaul sebati dengan adunan tepung, ulang langkah tadi sehingga semua bahagian meringue habis. Pastikan meringue betul-betul sebati dengan adunan tepung.

5. Panaskan oven suhu 160 darjah, sudukan adunan ke dalam acuan muffin, paras adunan pastikan 3/4 acuan muffin, supaya muffin elok naik nye nanti.

6. Bakar selama 25 ke 30 minit ataupun sehingga permukaan muffin agak perang, cucuk muffin dengan lidi, bagi memastikan muffin benar-benar masak.

7. Sejukkan atas redai besi, dan sedia untuk dihiaskan dengan ape jua cream kegemaran anda. Selamat Mencuba. ( ros cuma taburkan permukaan muffin dengan sugar powder sahaja).

muffin labu krim cheese yang telah dibedakkan dgn sugar powder

rasa muffins yang lemak manis

lembut je muffins ni

Nota: Untuk Mendapatkan muffin yang lebih lembab, simpan muffin dalam peti ais semalaman dan ke esokkan hari nya, anda akan dapati muffin akan lebih moist dan lembut.

 
Search
Ruang Iklan
Jom Jamu Mata
Banner
Akses sejak 1/1/2010
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini817
mod_vvisit_counterSemalam6889
mod_vvisit_counterMinggu ini14171
mod_vvisit_counterMinggu lepas48423
mod_vvisit_counterBulan ini7706
mod_vvisit_counterBulan lepas203406
mod_vvisit_counterJumlah8396615
Tetamu JM dari..
Jamu mata seketika..