Masakan - Daging

Share

Menu tergendala lagi ni, sebulan dah rasanya, tak sempat dipublish..., ros first time buat daging dendeng ni, amik resepi dalam buku resepi masakan indonesia Chef Sarji Ramli, rupanya senang jugak nak buat, sesuai lah kalau puasa nanti, buat menu sahur, buat byk-byk, simpan dalam peti ais, bila nak makan panaskan je, sebab daging dendeng ni kering, dan tak mudah basi. Kat bawah ni ros sertakan resepi nye ya....( ros buat separuh kuantiti dari resepi di bawah)

buku resepi masakan indonesia chef Sarji Ramli

bahan-bahanya
500gram daging batang pinang
100gram cili merah ( ros guna dlm 3 biji cili merah)
50gram cili padi ( letak dlm 4 biji cili padi)
10 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
5cm halia
5cm kunyit hidup ( ros guna kunyit serbuk)
1 sudu kecil garam
1 sudu teh gula

1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar jus limau nipis ( ros lupa letak)

Cara-caranya
1. Rebus daging hingga empuk, sejukkan daging dan hiris nipis-nipis, gaul dengan sedikit kunyit dan garam, selepas itu goreng daging hingga garing. Ketepikan.

2. Tumbuk halus atau kisar halus bawang putih, bawang mera,halia, cili merah dan cili padi. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tadi hingga naik bau dan agak garing. Kemudian masukkan kicap manis.

3. Akhir sekali masukkan daging yang telah digoreng tadi dan kacau rata, sesuaikan rasa masukkan sedikit garam dan gula, hias daging dendeng dengan menabur hirisan daun ketumbar, sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

lembut je daging ni

bila gaul dengan nasiĀ  memang sedaplah : )

Nota: Kalau nak lagi sedap dan berseri boleh masukkan hirisan daun limau purut, hirisan bawang bersar dan lada benggla hijau dan merah.

Share

 

Comments  

 
0 #18 2010-11-26 14:24
Quoting momma:
sedapnya...ala kalau try masak ni pun best..

sedap2 nnt try ya
Quote
 
 
0 #17 2010-11-21 10:07
sedapnya...ala kalau try masak ni pun best..
Quote
 
 
0 #16 2010-07-20 15:54
Quoting AlongRoz:
:-) Salam Ros. Wah, dah start masak2. Along Harap Ros sihat & jgn lupa take a break & rihat bila perlu. Miss you... mmmuah2 & hug2.

ni menu lama ni kaklong, ros masak simple2 je ni, masak pun sambil duduk, perkakas semua hubby yang basuhkan, terima kasih ya kak atas doa tu, ros hargai sgt2..hugs akak jugak
Quote
 
 
0 #15 2010-07-19 22:40
Salam Ros. Wah, dah start masak2. Along Harap Ros sihat & jgn lupa take a break & rihat bila perlu. Miss you... mmmuah2 & hug2.
Quote
 
 
0 #14 2010-07-19 17:05
Quoting 14sept:
kak rosssssss... ai miss u toooo!! rindu bangett! meh lok2... wah dendeng daging sebulan yg lalu. hihihi! jiya suka gak makan dendeng daging ni. sedap!

jom peluk2, laga2 pipi jom jiya heheheehehe, tulah sebulan punye menu ni hahahaha...sedap kan dendeng ni.jiya try buat ya..
Quote
 
 
0 #13 2010-07-19 17:04
Quoting fmina08:
wah!! daging dendeng!! dolu2 penah wat..5thn lepas...sampai dah lupa cara2 nk watnya..
seb bek ros publish!! leh rewind balik.. :P

uish kak, lama nye tak buat, dah 5 tahun....tu dah review dah tu, sure buat jugak nnt ni hehehehe, slmt memasak ya kak
Quote
 
 
-1 #12 2010-07-19 17:04
Quoting ili fatimah:
waaaaaa... sedapnye... daging dendeng.... tumbuk cili hijau+jus limau nipis+bawang merah pn sedap... sedapnye.. tak sabar nak balik malaysia mintak mak buat. haha.

naper nak tunggu sampai balik mesia, rasanya semua bahan senang je tu..hihi, cuma ili try buat ya
Quote
 
 
0 #11 2010-07-19 17:03
Quoting ummi:
:lol: waaahhhh ni mmg favourite akak anak beranak semuaa....biasa buat untuk anak2 bwk bekal blk kampus esp. bulan2 pose...makan dgn roti pun bestttt...nnt leh try versi Indon ni pulak... :P

oo sedap ye kak, makan ngan roti,nnt ros cuba buat, buat bekal bagi anak2...ya..baik nye mak diaorng ni, untuk anak2 akak
Quote
 
 
-1 #10 2010-07-19 17:02
Quoting ain:
betul tu ros... good idea utk menu puasa ni.

kak ain, menu sahur kan nnt..sesuai sgt....nnt kak ain buat ya
Quote
 
 
0 #9 2010-07-19 17:01
Quoting izinsaat:
Yang ni surrender la ros...payah sangat..

mane payah, senang lah...cuba baca step dia tu, nampak renyah, tp bila dah start masak, bagi ros simple je
Quote
 
 
0 #8 2010-07-19 17:01
Quoting tonsulaiman:
ish, bahan2nya nampak mudahla ros..mesti sedapni..nyum nyum..ton masa pregnant ni tak pernah tak berselera..lalu sungguh makan..hehe :P

dah ade selera tu ton, makan je,resepi senang je tu, nnt ton cuba ye
Quote
 
 
0 #7 2010-07-19 15:38
kak rosssssss... ai miss u toooo!! rindu bangett! meh lok2... wah dendeng daging sebulan yg lalu. hihihi! jiya suka gak makan dendeng daging ni. sedap!
Quote
 
 
0 #6 2010-07-19 14:16
wah!! daging dendeng!! dolu2 penah wat..5thn lepas...sampai dah lupa cara2 nk watnya..
seb bek ros publish!! leh rewind balik..
Quote
 
 
0 #5 2010-07-19 13:21
waaaaaa... sedapnye... daging dendeng.... tumbuk cili hijau+jus limau nipis+bawang merah pn sedap... sedapnye.. tak sabar nak balik malaysia mintak mak buat. haha.
Quote
 
 
0 #4 2010-07-19 11:21
waaahhhh ni mmg favourite akak anak beranak semuaa....biasa buat untuk anak2 bwk bekal blk kampus esp. bulan2 pose...makan dgn roti pun bestttt...nnt leh try versi Indon ni pulak...
Quote
 
 
0 #3 2010-07-19 09:55
betul tu ros... good idea utk menu puasa ni.
Quote
 
 
0 #2 2010-07-19 09:41
Yang ni surrender la ros...payah sangat..
Quote
 
 
+1 #1 2010-07-19 09:08
ish, bahan2nya nampak mudahla ros..mesti sedapni..nyum nyum..ton masa pregnant ni tak pernah tak berselera..lalu sungguh makan..hehe
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh